Quantcast
Channel: Annun elämä uusiksi
Viewing all 332 articles
Browse latest View live

4 vuotta bloggaamista

$
0
0
En olisi muuten ikinä uskonut, että tämä blogi on hengissä vielä neljän vuoden jälkeenkin? Mutta totta se on. 26.2.2012 aloin kirjoittamaan tätä Annun elämä uusiksi-blogia.
Aloitin tämän päähänpistona.  Olin sanoutunut irti työstäni sillä halusin miettiä mikä minusta tulee isona. Minulla oli ollut "testi"blogi aiemmin, noin puolen vuoden ajan, mutten oikein tiennyt mistä kirjoittaisin ja miten... joten suljin sen muutaman kuukauden päästä. Sen aikana tutustuin eri blogeihin, mutten kirjautunut minnekään lukijaksi (en varmaankaan edes osannut!) enkä myöskään kommentoinut...edes sitä vähää mitä nykyään. Itseni ikäisten blogeja oli niin vähän, että osoitteet niihin osasi ulkoa. :) Kolme on pysynyt mukana ihan alkumetreiltä, ja ne ovat  BusinessWoman, Fab Forty Something ja Sisustus ja Sepustus.
täällä odotetaan tennarikelejä... 
Tämän neljän vuoden aikana on tapahtunut kaikenlaista: olen muuttanut 5 kertaa, ostanut pienenpienen maatilan, asunut välillä viikot yksin Helsingissä, vaihtanut työpaikkaa kahdesti, kaikki lapset ovat muuttaneet pois kotoa, on laihdutettu ja lihottu ne 5 kiloa vuorotellen, leivottu, laitettu ruokaa, matkusteltu ja koitettu saada mielenrauhaa ja elämänhallintaa rakennettua. Ja some on tullut isosti osaksi mun elämää.
ja kyllähän niitä mansikoitakin odotetaan kovasti...
Blogin aikana olen liittynyt Twitteriin (jossa en ole aktiivinen) Instagramiin (joka on ihana!) ja avannut blogille FB-sivut (koska ne pitää olla). Pinterestiin olen tehnyt sekä julkisia, että yksityisiä tauluja. Olen tehnyt muutaman videoblogin höpöttelemällä Kivelästä ja kirjautunut Snapchatiin (josta en vielä ole löytänyt itselleni mitään järkevää...)
kuva on mökiltä, pikkulammen rannalta
Välillä postaustahti on ollut lähes päivittäinen, ja toisinaan taas on saattanut mennä kuukausi ettei mitään tapahdu. (Suurin syy vaihtelevaan tahtiin on oma leipätyö) On ollut tarjouksia portaaliin liittymisistä, muttei ne oikein ole tuntunut omalta jutulta. 40+ yhteisö oli kuitenkin riittävän vapaamuotoinen, joten siihen tuli lähdettyä mukaan. Iso kiitos tästä Heli-Hannelelle.
mun ihana hame - Madridin Zarasta
En ole pienen elämäni aikana ikinä osannut oikein kirjoittaa päiväkirjaa, mutta blogin myötä huomasin että asioiden muistiin laittamisessa saattaa olla jujua. Blogin tyyli on kovin arkipäiväinen, ja ehkäpä hieman tylsäkin, mutta olen sellainen ujo peruspirkko arvoiltani ja ulosanniltani.
<3 Dubrovnik <3 kesä <3
Bloggaaminen on kiva  harrastus, jonka en soisi haukkaavan elämästä liian isoa osaa.  Olisi kiva osata valokuvausta ja kuvankäsittelyä, mutta se vaatisi aika paljon aikaa. (siksi vaihdoin järkkärin Olympus Pen-kameraan) Lennokas tekstin kirjoittaminen on minulle tuskaa - ennemmin kirjoitan referaatteja ja asiatekstejä, sellaista varsin lyhyttä ja napakkaa. Lukiossa ainekirjoitus oli mun inhokki.... Vaan sitkeydellä tässä mennään. Ja vakaasti olen kyllä päättänyt opetella Wordpressin salat. ;)
pino lemppareita - siis kauluspaitoja :)
Vaikka blogi on harrastus, on tästä ehdottomasti ollut paljon hyötyä myös työelämään. Bloggaamisen kautta olen tutustunut monipuolisesti someen ja erilaisiin viestintämuotoihin ja -tapoihin. Olen onnekas, kun olen päässyt näkemään kummatkin puolet, sekä ostajan että myyjän. Luulo ja tieto ovat kohdanneet, ja veikkaan, että minulla on kohtuullisen realistinen kuva ja aika hyvää perspektiiviä täällä heilumiseen.
Jos ette vielä itse bloggaa, niin kannustan kokeilemaan. Tämän kautta on mahdollisuuksia vaikka mihin! Ehdottomasti palkitsevinta on ollut uteliaisuuden kautta oppiminen. Tuskin olisi tullut perehdyttyä somen ihmeellisyyksin ja lainalaisuuksiin näin perinpohjaisesti ellei omaa blogia (ja sen liitännäisiä) olisi. Ymmärrys on ihan eri luokkaa kun on näppituntumaa ja kokemuksellista tietoa.
Elämä tuo paljon jännittäviä ja uusia asioita tarjolle. Pitää vaan opetella huomaaman ne  ja tarttua mahdollisuuksiin! Ja uusiin asioihin liittyy aina pieni pelko tai epävarmuus, mutta ei pidä antaa sen rajoittaa. Ollaan kilttejä ja kannustetaan. Ollaan huomaavaisia, eikä tuomita. Autetaan toisiamme ja ennen kaikkea ollaan armollisia - myös itselle.
Iso kiitos kaikille teille jotka seuraatte ja luette minun sepustuksia! <3  Oikein ihanaa viikonloppua!

(kuvituksena räpsyjä kännykän uumenista)

Mikä on tärkeää?

$
0
0
Oletteko katsoneet Andrew Morganin dokkarin "The True Cost" vuodelta 2015? Elokuva kertoo vaateteollisuudesta, ihmisistä jotka ovat mukana prosessissa ja muotiteollisuuden merkityksestä maailmalle.
kuva lainattu Wikipedian sivulta
Vaatteista on tullut kertakulutushyödykkeitä, niitä ostetaan ilman harkintaa, käytetään vain vähän aikaa (tai ehkä ei ollenkaan) ja sitten niistä hankkiudutaan eroon. Ongelma on nimenomaan vaatteiden massatuotanto ja halpa hinta.  Ja koska tuotteiden hinta on niin alhainen, niin työstä maksettava korvauskin on alhainen, samoin materiaalin hinta. Tämä johtaa siihen, ettei vaatteita voi valmistaa länsimaissa haluttuun hintaan. Tästä loogisesti johdettuna tuotanto on siis siirretty maihin, joissa meidän (länsimaissa) asettamat työ ja ympäristökriteerit eivät ole voimassa, eivätkä näin ollen täyty.
Ajatus siitä, että maapallo on meidän yhteinen ja meillä jokaisella on velvollisuus (ja oikeus) pitää siitä huolta tuodaan elokuvassa hyvin esille. Jatkuvalla talouskasvulla, tavoiteltavalla tuottavuusloikalla, globalisaatiolla - kaikella on hinta. Ja kun joku hyötyy, niin väistättä epätasa-arvoisessa maailmassa joku toinen kärsii. Katkera totuus... Rahan ei pitäisi olla ainoa mittari tai ohjuri toimintaan. Eikä meillä kenelläkään ole oikeutta sulkea silmiä niiltä epäkohdilta joihin jatkuva talouskasvu meidät ajaa. Eihän jatkuva kasvu ole edes välttämätön - kenellekään. Oikeasti.
Kirjoitin blogiin jutun syksyllä kun kävin Slushissa. Tapahtuma kolahti kunnolla - ajatusmaailmani vastuullisuudesta, oikeudenmukaisuudsta ja  kohtuullisuudesta vahvistui. Osallistuin Slush Impact-osioon, jossa nimenomaan pureuduttiin positiiviseen ja kestävään muutoksen tekemiseen maailmassa.

The True Cost-elokuvan viralliset nettisivut löytyy täältä. Kannattaa kurkata ja lukea. Ehkä tästä jää pieni muistijälki ja sitä kautta toimintatapaan ja ostoskäyttäytymiseen muutos. Elokuva on katsottavissa Netflixissä. Suosittelen lämpimästi.
Haluan uskoa siihen, että maailmassa on muitakin arvoja kuin raha. Muutos lähtee meistä jokaisesta. Kaikki pienetkin päätökset ja valinnat vaikuttavat kokonaisuuteen.

Teksti on ehkääpä minun normiteksteistä  poikkeava, ja jopa vähän paatoksellinenkin, mutta asia on minulle tärkeä. 

Pihasuunnitelmaa Kivelään

$
0
0
Eilen kävin kaupassa vähän katsastamassa minkälaisia siemeniä olisi tarjolla ajatellen kevään istutuksia. Voi pojat, eihän se jäänyt pelkäksi katseluksi. Otin yhden sitä ja toisen tätä, kaksi tuollaista, ja yksi tuommoinen.... Nippu käsissä kasvoi ja sitä mukaan myös kassakuitin loppusumma!
No, siemeniä ei ollut varastossa ennestään, eikä vihanneksia saa kasvatetua ilman niitä, joten ostokset ovat ihan hyväksyttävät. Vielä puuttuu joitakin lajeja, joten nettikauppa kutsuu!

Alla olevaan kuvaan olen vähän hahmotellut mihin kohtaan kasvutunnelit ja salaatti- ja viherpenkit tulevat. Tämä kohta on navettaa vastapäätä, pihatien varressa. Aurinko paistaa tähän koko päivän, eikä varjostavia puita juurikaan ole.
Tässä toisessa kuvassa näkyy pellon kivisyys. Ja kyllähän tuossa kasvaa aika isoja puitakin. Ne on tarkotus kaataa kevättalven aikana. 
Mansikat, perunat ja muut juurekset tulevat meidän isoimmalle yhtenäiselle pellolle.  Tämä pelto on navetan takana. Osa tästä on kynnetty viime syksynä, mutta suurin osa on ollut vuosikaudet luonnontilassa (siis hoitamatta). Joten hommaa riittää tässäkin.
Marjapensaita laitetaan navetan päädyssä olevalle pellolle. 
Viinimarjat tulisi siis tämän valkoisen "aidan" takana olevalle alueelle
Herukoita on jo ennestään pitkin poikin pihaa, mutta niitä joudutaan siirtämään ja osittain uusimaankin. Olemassa olevat marjat on kyllä hyvän makuisia, mutta pensaat ovat huonokuntoisia.
Omppupuita joudutaan leikkaamaan reippaammin. Yksi puista joudutaan poistamaan, koska se jää tulevan terassin alle. Ajatuksena on, että oikean reunan ikkunan kohdalta tehdään ovi ulos oleskelupihaan. 
Tässä talon takapiha omenapuineen ja herukkapensaineen... Vaatii vähän hommia tämäkin.
No joo, vielähän tässä on aikaa sulatella lumia ja muuttaa suunnitelmia :) Mukavaa viikon alkua kaikille!

Osaamisen kasvattamista

$
0
0
Olen ihan superinnostunut kasvisten kasvattamisesta, luomusta ja ruuan alkuperästä. Niinpä olen etsinyt aiheesta paljon tietoa ja sitä onkin tullut ahmittua kiitetävät määrät. Joel Salatin, Jean-Martin Fortier ja Curtis Stone on mun tämän hetken lempparityypit, suorastaan sankarit!
Voi pojat mitkä määrät on tullut käytyä läpi kirjoja ja lehtiä - suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Ja mikä määrä on tullut luettua artikkeleita ja tutkimuksia verkosta. Ja entäpä youtube-videoita? Niitä katson illalla viimeisenä ennen nukahtamista - havahdunkin yleensä siihen kun iPad meinaa "pudota" nenän päälle. Sara Bäcmon blogi ja youtube-videot on tosi koukuttavia, käykääpä kurkkaamassa!
Olen todella kiitollinen internetin olemassa olosta. Miten helppoa onkaan tiedon etsiminen ja vertaaminen! MartatProagriaMaaseudun TulevaisuusLuomuliittoAitoja makuja,  Krav,  CSA...Näiden perinteisten sivujen lisäksi löytyy vaikka kuinka paljon muitakin tietolähteitä! Eihän tästä tulisi mitään jos pitäisi pelkän kirjaston varassa olla - vaikka kirjastokin on ihan mahtava paikka.
Taimet kyllä kasvaa mukavasti :)
Olen ihan pihalla siitä mitä televisiosarjoissa tapahtuu, tai oikeastaan siitäkin, mitä sarjoja pyörii telkkarissa. En edes muista milloin olen käynyt esimerkiksi iltapäivälehtien nettisivuilla. Blogifeedi tulee kyllä päivittäin silmäityä läpi, mutta kommentointi onkin ihan toinen juttu. Ja kesken jääneet romaanit pötköttää niin nätisti tuossa yöpöydällä...en edes muista mitä kirjojen alussa on tapahtunut, joten joudun ehkä aloittamaan alusta?!?
Täällä kotona on aikamoinen taimitarha. Saunan lattiallakin on astioita, joissa siemeniä on itämässä. Kippoja, kuppeja ja astioita on lähes kaikilla tasoilla. Ja jouduttinpa me hommaamaan muutama ylimääräinen "taimihyllykin". Näin saatiin ruokapöytä takaisin sille kuuluvaan käyttöön.
 Paljon on vielä siemeniä istuttamatta - vaan eipä niiden aikakaan vielä ole - onneksi. 
Luultavasti saadaan ensi viikonloppuna taimet siirrettyä Kivelän navettaan. Sinne rakennetaan "kasvihuone", jossa toivottavasti pysyy sekä kosteus että lämpö tasaisena. Navetta pysyy (toivottavasti) sopivan lämpimänä ja mikä parasta, siinä on ikkunat ja pitkä seinä etelään päin!
Meidän "isolla pellolla" oli mahtava hanki - se kantoi hienosti.
Minä jatkan tätä opiskelua, ja ehkäpä minusta tulee vielä ihan pro ja kasvisguru? Opettelen rakentamaan kasvutunnelit, kohopenkit ja lämpöpenkit, idätän ja koulin kuin ammattilainen, torjun biologisesti tuholaiset ja kasvisairaudet, saan kompostin tuottamaan muhevaa multaa, rakennan kastelujärjestelmät ja kasvatan mahtavia luomukasviksia.
Nyt katsotaan saanko innostuksen ja kaiken lukemani siirrettyä käytäntöön? Mahtavaa kevään odotusta kaikille!

Smootheilua...

$
0
0
Jotenkin smoothiet kuuluvat kevääseen ja talven taittumiseen, eikö vain? Tokihan niitä tulee tehtyä pitkin vuotta, muta kummasti tuo blenderi surisee tähän aikaan vuodesta ihan joka päivä :)  Aika usein teen 2 erilaista samana päivänä. Toinen on vihreä ja toinen yleensä punainen tai vähintäänkin pinkki.
Tällä kertaa vihreään tuli laitettua 
- 2 kourallista pinaattia
- sitruunan mehu
 - vihreä omena ja päärynä
- appelsiini
- vihreää teetä
- avokadoa
Ja punaiseen / pinkkiin laitoin 
- pakasteesta muutaman desin puolukoita
- appelsiinia
- sitruunan mehu
- 3 rkl chiasiemeniä
- banaani
- vihreä omena ja päärynä
- vihreää teetä
Smoothien paras puoli? No se, kun niihin voi tunkea lähes mitä vaan! Pinkkismoothie tulee yleensä jaettua puoliksi aamukahvitauon ja iltakahvitauon välillä. Ja vihersmoothie on mun lounas. Mutten mä kyllä pelkillä smootheilla elä!
Tällä hetkellä mun lemppari rouskutettava on kotimaiset porkkanat. Ne on kyllä näppärä välipala! Ja syön kyllä joka ikinen päivä myös aamupuuron ja lämpimän ruuan kotona töistä palatessa.

Kivaa alkavaa pääsiäisviikkoa kaikille!

PS. Jos smoothiet eivät ole sinulle tuttuja niin googlaamalla löytyy kivoja ohjeita, samoin kirjoina. Esimerkiksi Hellapoliisi ja bloggaajakollega Pinkit korkokengät Marjo julkaisivat smoothie kirjan: Supersmoothiet - Mangosta mustikkaan. Siihen kannattaa varmasti tutustua!

Työmatkakävely

$
0
0
Olen onnekas. Sen olen varmasti todennut jo useammankin kerran täällä blogin puolella.
Aika ihanaa, kun aamulla 6:30 on jo näin valoisaa!
Olen onnekas, sillä kävellen mun työmatka on tasan 3 km kotiovelta työpaikan nurkalle. Se on juuri sopivan pituinen matka päivittäiseksi hyötyliikuntalenkiksi. Ja se on juuri sopiva matka siihen, että aivot ehtivät herätä aamuisin töihin, ja tyhjentyä työasioista kotiin mennessä. Vähän niin kuin meditaatioharjoitus? Aika usein matka taittuu niin automaattisesti ja ajatuksissa, että tuntuu kuin sen olisi teleportannut!
Mielenkiintoinen asutusalue - uusia ja vanhoja taloja sikinsokin. Jyväsjärven jää pilkottaa puiden takana...
On tosi kiva, kun suurin piirtein puolet matkasta on metsän vierustaa ja hiljaista omakotitaloaluetta. Aamulla matka alkaa hiljaisuudessa, ja työpäivän jälkeen hälinä vaimenee kodin lähetessä.
Aamusella ei paljoa liikennetä vielä ole - tykkään kun saa kulkea aika itsekseen :)
Matka on juuri sen pituinen, että repussa voi kantaa vaihtovaatteet ja työläppärin ja eväät. Selkä ja hartiat eivät ehdi matkan aikana liiemmälti rasittua. Eikä matkalla ehdi tulla liian kuuma. Sopivasti kroppa kuitenkin kävelystä käynnistyy ja lämpenee. Ja aivot saa mahtavan happibuustin!
Aika hiljiselta näyttää moottoritiekin!
lllalla jaksaa käydä vielä lenkilläkin - jos fiilistä tulee.
Parasta on kuitenkin kevään tulo ja valon määrän lisääntyminen. Päivät pitenevät, lumi ja jää häviää, kuulee lintujen laulavan - ja ehkäpä kohta (!) joissakin kohdissa näen vähän vihreääkin?
Entinen kivääritehdas - ehdottomasti kaunein rakennus jossa olen työskennellyt!
Aurinkoa ja iloa tähän viikkoon! Nautitaan keväästä ja hyötyliikunnasta.

Kivelässä tapahtuu

$
0
0
Kivelässä ollaan innokkaasti odoteltu lumien (ja roudan) sulamista.  Onhan siellä jo paljasta maata paljonkin nähtävissä, vaan vielä taitaa mennä aikaa ennen kuin penkkejä pääsee tekemään. Marjapensaita ja omenapuita on tullut leikattua oikein reippaasti. Niissä riittääkin hommaa vielä useaksi vuodeksi.
Sisällä onkin lattiat kummassakin kammarissa. Ne tehtiin ympäripontatusta mäntylaudasta, joka ostettiin paikalliselta pieneltä toimijalta. Rahaa säästyi jonkin verran, mutta ennen kaikkea laatu oli huomattavasti parempi kuin isompien kauppojen tarjooma. Nyt lattiat on päällystetty suojapaperilla (+matoilla) ja ne odottavat pintakäsittelyä. Tuvan lattia on vielä kesken. Mies eristää parasta aikaa koolausten välejä Ekovillalla. Lautalattia on tekeillä tupaankin.

Sisällä oleva sähkösauna purettiin jo aiemmin pois. Tehtiin päätös, että saunaa ei pikkutupaan tule. Mieluummin tehdään saunatilasta toimiva suihku + vessa + varasto + vaatehuonekombo. Ikkunaa joudutaan hiukan pienentämään ja siirtämään suihkutilan tieltä. 

Navetan päätyyn on rakennettu uusi kuivakäymälä. Siellä oli ennestään aika "karu huussiviritys", jonka Mies purki ja jonka tilalle rakennettiin suurempi ja valoisampi tila. Meillä käy kesäisin aika paljon porukkaa, niin on kyllä kätevää kun on olemassa myös toinen käymälä.
Kuva on otettu ennen kuin takaseinä suljettiin. 
Ylisen kulkusillan alla oleva "peltihuone" on purettu. Näin saatiin avattua ja siistittyä pihaa mukavammaksi. Maa on aika märkä kulkusillan alla (mutavelliä), joten siitä kaivetaan multakerrostuma pois ja tilalle laitetaan soraa. Pitäisi auttaa.
Purkuhommia...
Kummasti siistiytyy pihapiiri peltihöskän purkamisen jälkeen...
Savusauna piti alunperin purkaa, mutta tultiin sitten toisiin aatoksiin. Sisempi kehikko  (löylyhuone) on kuitenkin hirsirakenteinen, ja rakenteet ovat suhteellisen hyvässä kunnossa. Niinpä me päätimme tehdä siitä kesäsaunan.
Tuleva kesäsauna - jokseenkin "hellyyttävän kapisen" näköinen ;)
Alin hirsirivi on vaihdettava osittain ja seiniä pikkasen suoristettava.  Toinen pihan kaivoista on aika lähellä, joten siitä saadaan pesuvesikin näppärästi nostettua sisälle uppopumpulla. Ja savusauna ei ole meidän juttu, siksi muutos tehdään.
Huonolaatuinen kuva, mutta tästä näkee mm. peltikaton kunnon.  ...eeeh...
Saunan sisältä, vasemalle tulee pesutila, ja oikealle lauteet
Saunan tilat on mukavan väljät, hyvin mahtuu sekä muuripata että kiuas, + löylyttely ja peseytymistila. Eikä saunakamarikaan pieni ole.. vetoinen kylläkin! Sen verran harva on laudoitus. Saunan välikatto on eristetty hiekalla ja kanervalla, joten se pitää tyhjentää.  Ulkokatto vaihdetaan, koska pelti on lähes läpiruostunutta. Ja tietenkin on tehtävä savupiippu.
Savusaunan kiuas...heh...
Saunan seinät koolataan, ja niihin laitetaan uudet paneelit. Nokisessa saunassa kylpeminen ei innosta. Lattiakaatoja joudutaan korjaamaan, ja luultavasti ikkunat menee vaihtoon.

Navetassa on/oli myös sauna, mutta me todettiin, että sen kuntoon laittaminen on isompi (ja kalliimpi) projekti joten se siirrettiin suosiolla ainakin vuoden päähän.
Purkaminen kyllä jatkuu, mutta remppa ei tämän osalta tehdä!
Tässä sama puu karsittuna, mikä oli postauksen alussa - siis se missä Mies kiipeää :)
Että tämmöistä tällä kertaa. Kyllähän hommat edistyy - ja suunnitelmatkin muuttuvat sitä mukaan kun ylläreitä paljastuu. Aika perus remonttimeininkiä siis :)
Mukavaa keväistä viikkoa kaikille!

Minäkö maalainen?

$
0
0
On tämä elämä vaan kovin hassua...
Asuin lapsuuteni maalla, en kylläkään maatilalla, mutta maaseudulla kuitenkin. Naapurilla oli hevosia, possuja ja kanoja. Niitä kävimme toisinaan taputtelemassa ja hoivaamassa.  Tai oikeastaan enimmäkseen hoidettiin hevosia ja poneja. 14-vuotiaasta saakka asuin kuitenkin kaupungissa, enkä ole juurikaan tunnistanut itsessäni hinkua maalle muuttoon. (Ehkä jopa päinvastoin!)
Nyt asun 3 km päässä keskustasta, ja sitä edeltävät 6-7 v asuttiin kaupungin keskustassa.  Keskustassa asumisesta tykkäsin tosi paljon. Siitä oli lyhyt matka kaupoille, jumppaan, kahviloihin, ostoksille, minne vaan...
En tykkää olla mökillä - eikun korjaan - en tykkää olla yötä mökillä. Voin käydä siellä päiväseltään, mutten haluaisi olla koko viikonloppua, saatikka lomaa. En todellakaan. Eihän siellä ole mitään kivaa tekemistä? Järven tuijottelua ja metsässä samoilua - no thanks.
No joo... ja nyt, meillä on Kivelä. Paikka joka tekee onnelliseksi. Me etsittiin maapaikkaa 3-4 vuotta. Ensin vähän leikillään, vähän tunnustellen josko kumpikaan (kumpikin) oikeasti haluaa sitä. Ja tunne vahvistui sitä mukaan kun kierrettiin ja katseltiin. Kriteerit oli tietyt: alle 30 km kaupungista ja mielellään hyväkuntoinen kivinavetta + maata muutama hehtaari. Tie perille, samoin sähköt ja vesi+viemärit. Ja kappas. Se löytyi!
Kesäpaikkana tästä on puhuttu, mutta en enää ole varma riittääkö se? Olenkohan lukenut liikaa Lantliv-blogeja, kun olen niin tuon pikkutilan lumoissa. Luulenko oikeasti, että elämä maalla on takkatulen tuijottelua ja pellonvieren kulkemista? Linnunlaulua ja kauniita pakkaskelejä? Kukkaseppelitä hiuksissa, kahvittelua verannalla ja grillailua iltahämärässä kynttilälyhtyjen valossa? Että suitsait vaan haetaan luomumunat omasta pikku kanalasta, pihasta poimitaan ahomansikoita ja juurekset kipaistaan omasta kellarista? Että hilloan ja mehustan supermamin tavoin kaiken sadon syksyllä, leivon juureen leipää jonka paistan laulellen kiviarinalla?
Löydänkö itseni tulevaisuudessa kokopäiväisesti Kivelästä? Kuoriutuuko toimistotätin sisästä maalaismuija, pientilaemäntä? Voihan niinkin käydä. Ja hämmästynein taidan olla minä itse!

Vinkkejä näin keskiviikkona

$
0
0
En ole tainnut vähään aikaan antaa vinkkejä, joten tässä neljä hyväksi koettua sivustoa. Minulle tulee uutiskirjeet näistä kaikista säännöllisesti. Näillä sivuilla on käsittämättömän paljon hyvää tietoa ja vinkkejä koottuna. En millään ehdi lukea/kuunnella kaikkia uutisia ja artikkeleita, mutta tykkään kun muistutuksia tulee sähköpostiin ja voin sieltä poimia itselleni sopivimmat luettavaksi minulle parhaaseen aikaan.
Ensmmäisenä on Social Media Today-sivusto josta löytyy uutiset, trendit ja parhaat käytänteet (yritysten) sosiaaliseen ja digitaaliseen markkinointiin, sisällön tuotantoon ja eri välineiden käyttöön.
Artikkelit ja webinaarit on asiapitoisia, riittävän lyhyitä ja oikeasti käytännöllisiä. Valikoida saa ja joutuu rankalla kädellä, sillä kiinnostavia juttuja on niin paljon. Varokaa, ettette katoa SMT:n syövereihin!
HubSpot on vahvasti myynti- ja markkinointipainotteinen yrityksille suunnattu sivusto, joka enemmänkin keskittyy asiakkaiden hankintaan ja pitämimseen. He myvät erilaisia myynnin kasvattamiseen tähtäviä sovelluksia ja softaa, mutta tämä ei tee sivustosta huonompaa! Jos sovellukset ei kiinnosta niin suuntaa sivuston blogiosastolle. Sieltä löytyy kiinnostavia juttuja.  (Ja heidän raportit on tutustumisen arvoisia!)
Ja tietenkin pitää vinkata (jälleen kerran) suomalaisesta Kuulu.fi-sivustosta. Se on kyllä markkinointitoimisto, mutta älkää antako sen säikäyttää! Hyviä vinkkejä löytyy ihan tavallisille bloggaajillekin, ihan sisällön tuotantoon ja somen käyttöön. Heidän blogiosiota ei kannata ohittaa. Tykkään, tykkään!
Viimeisenä vinkkinä on strateginen viestintätoimisto Ellun Kanat. Sielläkin suosittelen blogiosiota taviksille, joita kiinnostaa sosiaalinen media, bloggaaminen, sisällöntuotanto ja ajankohtaiset ilmiöt. Pidän heidän vähän provosta tavasta kirjoittaa - asiat sanotaan suoraan, ei hienostellen!

Että tässä tällaiset. Nämä kaikki on itselläni seurannassa, ja saan näistä paljon uutta tietoa ja vahvistusta sekä työhön että harrastuksiin.

Mukavaa viikon jatkoa! Toivotaan kevään (ja lämpimän sään) pikaista paluuta!

Maanmuokkausta Kivelässä

$
0
0
Meillähän on vähän peltoa, ehkä sellaiset 1,5-2 hehtaaria. Lähes koko ala on ollut käyttämättä vuosikausia, joten sen on "luonnonmukaisessa" tilassa. Pellot kasvavat koiranputkea, heinää, nokkosia, pajua, villivadelmaa, noh, luoja ties mitä!
Etupihan pikkupelto on jo sulanut, joten tästä aloitettiin - viimekesän kasvillisuus on komeasti vielä maassa!
Tavoitteena meillä on saada tila tuottamaan jotakin - joskus tulevaisuudessa. Tänä kesänä tarkoitus on saada pelloista meidän perheen tarvitsemat vihannekset ja juurekset.
Pellossa on kohtia, jotka ovat pelkkää koiranputkea. Tällä on muuten vahva juuristo - huh!
Jotta tässä onnistutaan pitää maa muokata kuntoon, ja siinä riittääkin hommaa. Multa on kyllä hyvää, mutta pellot on kiviset. Maaperätutkimusta ei vielä ole tehty - sen aika on myöhemmin. 
Matoja (lieroja) on tosi paljon. Peukku sille!
Viime syksynä oli päällimmäisenä ajatuksena saada pikkutupa kunnostettua "kesäpaikkakuntoon". Iloisesti jäi silloin pellot kyntämättä - ei aika vaan yksinkertaisesti riitä kaikkeen - töissäkin kun pitää käydä - heh. Priorisointia harrastetaan aikaa raakalla kädellä.
Väänsin talikolla juuria "löysemmälle" - samalla tuli tutkittua miten lähellä maan pintaa peruskallio on. Ja selvisi sekin missä isot kivet on.
Anyways. Viimeisten  viikkojen aikana viikonloput on tullut käytettyä pääasiassa ulkohommiin. On karsittu omenapuita ja marjapensaita ja haravoitu käsittämättömät määrät "vuosikertalehtiä" ja heinää.
Nyt, kun routa on etupihan pelloista sulanut päästiin vihdoin "oikeisiin töihin". Maan muokkaamiseen siis. Tärkeimmät työkalut ovat olleet talikko, harava, lapio, kuokka ja... tadaaa! Maajyrsin!
Testing, testing... 
Olen kyllä niin iloinen tehokkaasta jyrsimestä. Kone painaa 90 kiloa. Se vetää hyvin ja muokkaa ja myllää tiukassa olevat juuret ja kovettuneen maan. Tykkään kovasti! 
Peltojen kunnostamiseen menee varmasti muutama vuosi. Sen verran huonolla pidolla ne ovat olleet - vaan mitäpä tuo haittaa. Kiire ei ole minnekään. (Paitsi ehkä mielessä! Malttamaton kun olen - pöh!) Tilaa ja sen maita on tarkoitus kunnostaa suunnitelmallisesti ja ajatuksella. Turhan työn tekeminen ja rahan väärin käyttäminen ei juuri innosta. 
Ja kuten kuvasta näkyy - meidän iso pelto on osittain vielä huonommassa kunnossa. Tähän pitää jo pyytää naapuria traktorin kanssa apuun. Osassa peltoa on ihan kunnon puitakin jotka on poistettava.
Savusaunan kunnostus käyttökelpoiseksi etenee myös. Varovainen arvio on, että se olisi kylpykunnossa kuukauden sisään. Jeijj! Erinomainen uutinen! 
Onkohan kaikilla ollut yhtä vaihteleva sää kuin meillä tänään oli? Välillä tuli lunta ihan reippaasti, ja välillä taas aurinko paistoi kauniisti ja lämpimästi? Aika omituinen on tämä meidän kevät?
Oikein ihanaa viikonlopun jatkoa kaikille!

Kasvihuoneiden ja tunneleiden suunnittelua

$
0
0
Nyt ollaan minulle ihan totaalituntemattomalla alueella. Meidän pitää rakentaa korotetut penkit + kasvutunnelit meidän taimille. Tämän lisäksi pitäisi pystyttä kasvihuone tai kaksi. Osa tarvikkeista löytyy valmiina, ja osa joudutaan ostamaan.
Jospa sato olisi parempi kuin viime syksynä!?
Taidetaan edetä tässä trial-error tai learning by doing-menetelmillä. Aiheesta on kyllä luettu tosi paljon, mutta teoria on aina teoriaa. Katsotaan saisiko tästä projektista aikaiseksi myös filmin tai kaksi, joko time lapse-tyyppisenä tai perinteisesti kuvaten ja höpötellen... Saa nähdä kumpaan taidot taipuvat.
Alue nro 1 aloitetaan.  Kuva on Google Mapsista otettu
Suunnitelmat on valmiina - nyt siirrytään toteutusvaiheeseen. Rakentaminen tehdään tulevana viikonloppuna, joten toivoa sopii että keli suosisi. Sääennusteet ainakin näyttävät sekä aurinkoa että lämpöä! Mukavaa huhtikuun viimeistä viikkoa kaikille!

Kasvutunnelin rakentaminen osa 1

$
0
0
Voi hyvänen aika miten onkaan pitänyt kiirettä. Kevät etenee hurjaa vauhtia ja tekemistä on niin paljon. Eikä tekoaikaa oikeastaan ole kuin viikonloppuisin...
Ensimmäinen tunneli lähes valmiina
Miehen kanssa päätettiin, että teemme 2 isompaa kasvutunnelia.  Kasvutunneli on edullisempi ja kevyempi tehdä kuin perinteinen kasvihuone. Periaatteessa "kiinteitä rakenteita" ei tarvita ja tunnelit voi halutessaan purkaa pois talveksi.
Mittailua ja suunnittelua
Kasvutunnelin hintaan vaikuttaa tietenkin  tunnelin koko (pituus ja leveys) sekä rakenne. Valmiit, ammattimaiseen viljelyyn tarkoitettut rakennelmat tehdään teräskaarista, mutta me tehdään edullisempi testiversio. Kaariiin käytetään sähkötöihin tarkoitettua 25mm PE-putkea.
Netti on muuten täynnä erilaisia ohjeita ja malleja joten valinnanvaraa ja vaihotehtoisia tekotapoja löytyy yllin kyllin!
Mutta ennen kuin kaaria päästiin asentamaan maapohja oli saatava kuntoon. Niin kuin jo aiemmissa postauksissa olen todennut, meidän pellot ovat olleet hoitamatta vuosikausia (yli kymmenen vuotta?). Maa olisi pitänyt kyntää viime syksyllä, tai siitä olisi pitänyt isolla koneella kuoria edes pintakerros pois...mutta ei. Me tehtiin toisin.
Tässä kuvassa ollaan jo pitkällä!
Mittasimme tarvittavan alan ja haravoin pinnalta irtonaisen materiaalin. Eli suomeksi haravoin heinän, koiranputken, vuohenputken ja muut talventörröttäjät aika kovinkin ottein ja kärräsin ne tunkiolle. Teen myöhemmin (lämpö)kompostin, mutta juuri nyt ei siihen ole aikaa.
Pintatyön jälkeen "möyhensin" maanpinnan talikolla. Talikon syvyyden verran kampesin maata (ja juuria ) löysemmälle. Pahimmista juuripaakuista ravistelin mullan "talteen", ja heitin juuret ja mättäät kottikärryyn pois vietäväksi.
Mullan seulontaa... pakko, sillä juuria on ihan älyttömästi!
Talikkokäsittelyn jälkeen pinta jyrsittiin. Näin jäljelle jäänyt juuriverkosto möyhentyi. Sen jälkeen haravoin uudestaan juuria jotka nekin kärräsin tunkiolle. Ja sama tehtiin vielä toiseen kertaan. Ensimmäisen kasvutunnelin alalta vein suurin piirtein 15 kärryllistä tavaraa. Päällimmäiseksi levitettiin pressut hidastamaan rikkakasvien  pintaanpääsymahdollisuutta.
Ensimmäiseen kasvutunneliin tehtiin kohopenkit. Kahteen penkkiin tehtiin lautareunat, keskimmäisiin kahteen ei. Penkkien pohjalle laitettiin pahvia, jonka päälle levitin palanutta hevosenlantaa, lehtipuiden haketta, kuivia puunlehtiä ja heinää ja viimeiseksi paksu kerros multaa.
Seuraavassa postauksessa tunneleiden rakentelu jatkuu...
Ja on muuten aika raskasta hommaa tämä talikkotyö - ainakin tällaiselle toimistotätille.

Kasvutunnelin rakentaminen osa 2.

$
0
0
Edellisessä postauksessa taisin enimmäkseen höpötellä maan muokkauksesta ja pohjan tekemisestä...mutta nyt päästään varsinaiseen asiaan.
Homma aloitetiin mittaamalla ja merkitsemällä kulmat ja tarkastamalla linjat ristimitalla. Kulmatolpat lyötiin syvälle maahan, jotta rakenteesta tulisi tukeva. Tunnelin kehikkoon käytettiin lautoja joita meillä oli ennestään. Kehikko tehtiin, jotta muovi saatiin napakasti kiinni. Tunnelin voi halutessaan tehdä ilman puukehikkoakin - silloin kun on riittävän pitkästi muovia, niin sen voi ankkuroida "telttakoukuilla" maahan.
Kaaret laitettiin noin 1,2 m etäisyydelle toisistaan. Mittasimme raudoitustangoille oikeat kohdat ja nuijimme ne niin syvälle, että pinnan yläpuolelle jäi noin 30 cm. Tämän jälkeen sähköputkista tehdyt kaaret pujotettiin paikalleen. Jokainen kaari koostuu kolmesta 2 m pitkästä putkesta, jotka on liitetty toisiinsa.
Pehmustimme terävät kulmat, jottei muovi hankaudu rikki. Kasvihuonemuovi ostettiin ihan rautakaupasta... ja koska se oli määrämittaan (8mx6m) leikattua jouduimme myös käyttämään teippiä. Heh - miten lie toimii?!? Seuraavaan kasvutunneliin tilataan yhtenäinen muovi. Helpottaa kasaamista huomattavasti!
Muovi ruuvattiin rimojen väliin napakasti, lisäksi se pingoitettiin tiukemalle narulla. Tällä estetään muovin hakkaaminen ja läpättäminen tuulessa.
Meillä on oviaukot kummassakin päässä tunnelia. Näiden avulla saadaan lämpimällä säällä tehokas ilmanvaihto aikaiseksi. Oven yläosa on verkkoa sekä muovia. Eli läpiveto on jossakin määrin säädeltävissä. Ensi viikonloppuna ostetaan ja asennetaan pari sellaista tuuletusluukun "automatiikkahärpäkettä" jotka auttaa kuumuutta vastaan. Ne on kätevät olla olemassa kun itse ei olla paikalla. Ei tomaatit ihan tukehdu lämpöön.
Tässä on vielä hommat kesken...
Tomaatit on jo istutettu tunneliin. Ne oli pakko saada pois meidän olohuoneesta ja keittiöstä. Taimia taitaa olla noin 100 kpl, eli ihan riittävästi. ;)
Toivottavasti harso on riittävä suoja hallaa vastaan, sillä lämmitystä meillä ei tunnelissa ole.
Tunneli on kooltaan noin 3,6 m x 8 m. Toisesta tunnelista tulee suurin piirtein saman kokoinen. Joitakin rakennejuttuja muutetaan tähän rakentelukokemukseen perustuen - kerron niistä myöhemmin lisää.

Muutama huomio:
  • Meillä ei ole tietoa eikä kokemusta siitä miten tämä tunneli kestää Suomen talven. Siksi emme myöskään halunneet betonoida rakennelmaa kiinteäksi. Eikä ole ollenkaan varmaa, että tulevaisuudessa tunnelit ovat tässä mihin ne nyt on laitettu. 
  • Osa kaarista oli pakko laittaa eri etäisydelle kuin 1,2 m. Jouduimme soveltamaan, sillä meidän pelto on todella kivinen. Ne on isoja lohkareita, joita ei ilman traktoria/kauhakuormaajaa liikutella.
 Mukavaa viikkoa kaikille! Toivotaan sopivan lämmintä ja aurinkoista säätä! Hommat nimittäin jatkuu...

Aarin verran kohopenkkejä

$
0
0
Tämä kohopenkki - laatikkoviljely on hauska kokeilu tällaiselle noviisille!

Kasvutunneleiden viereen on raivattu peltotilkku, joka on noin aarin (100 m2) kokoinen. Kutsumme sitä nimellä "lohko 1". Ja kuten olen aiemmin kertonut ja näyttänyt ainakin täällä ja täällä maapohja on... huonokuntoinen. Huonosta maapohjasta huolimatta halusimme  laittaa jotakin kasvamaan, ja niin päädyimme kohopenkki- / laatikkoviljely ratkaisuun.
Mittasimme silmämääräisesti sopivan kokoisen "läntin" joka talikoitiin, jyrsittiin, haravoitiin ja harattiin useampaan kertaan. Käsittelyjen jälkeen alue peitettiin pressulla pariksi viikoksi odottamaan jatkotöitä. Pressun poiston jälkeen haravoitiin pinnalta vielä viimeiset irtojuuret ja hennot kasvien alut, jonka jälkeen pinta peitettiin mansikkakankaalla ja päälle ladottiin / aseteltiin erinäisiä puulaatikoita kohopenkkiviljelää varten.
Suurin osa puulaatikoista on vanhoja peruna- ja juureslaatikoita, joita löytyi ladosta ja navestasta. Mutta kyllä me jouduttiin tekemään muutama uusikin sinne - muuten niitä ei olisi ollut riittävästi!
Laatikoiden pohjalle laitettiin sanomalehteä ja sisäreunoille pahvia. Näin multa ja kosteus pysyvät paremmin laatikoissa, ja toivottavasti (heh!!!) kotilot ja harmilliset öttiäiset pysyvät niistä poissa. "Puulootat" täytettiin mullalla ja niihin laitetaan vähän kaikenlaisia juttuja kasvamaan.
Muutamat istutukset suojattiin harsoilla - mm. kaalit ja porkkanat. Jos tulee kylmiä öitä, niin voi olla että useampikin taimisto saa harson suojakseen.
Tulevana syksynä on tarkoitus ottaa maata peittävä mansikkakangas pois, tyhjentää laatikoiden sisältö mullan päälle ja peittää koko komeus talven ajaksi pressulla. Siellä se saa sitten muhia kevääseen saakka. Luulen - tai ehkäpä enemmänkin uskon - että meillä on loistavan multava "lohko 1" valmiina  2017!
Mahtavaa viikonloppua kaikille!

Lisää lehtikaalia kasvamaan!

$
0
0
Koska kokeilukulttuuriin kannustetaan, ja ketterää toimintaa toitotetaan joka paikassa, niin kai sitä voi kokeilla mikrokokoisella maatilallakin?
Meillä oli meidän rivitalopihassa viime kesänä palmukaalia 6 taimea - ja hyvin tuottivat meidän tarpeet marraskuulle saakka. Nyt päätimme laittaa lehtikaalia vähän reilummin, tänne Kivelään. Valitsimme lajeiksi "Half Tall" ja palmukaalin. Lisäksi kokeillaan pientä alaa "Red Russian Kalea".
Tällä kertaa emme tehneet penkkejä pihaan, vaan navetan taakana sijaitsevalle pellolle. Sinne jyrsittiin 3 kpl 10 metriä pitkää ja 60 cm:n levyistä kohopenkkiä. Penkit talikoitiin ja haravoitiin useampaankin kertaan, jonka jälkeen ne kantattiin kunnolla ja peitettiin mansikkakankaalla. Kangas "kiinnitettiiin" mullalla ja kivillä käytäville.
Reiät taisivat tulla vähän liian tiheään ensimmäiseen kankaaseen.
Kankaaseen poltettiin reiät taimia varten kuumailmapuhaltimella. Polttamalla reiät eivät rispaannu käytössä, vaan pysyvät siistinä. Olisi meillä ollut rikkakasvien poltinkin, mutta meni se tällä puhaltimellakin näppärästi. Taimia ei riittänyt ihan joka kohtaan, joten penkin loppuosaan istutettiin siemeniä. Toivottavasti nekin nousevat!
Taimia taitaa olla sata kappaletta. Osa on oikein hyviä hyviä ja osa ahtaudesta hiukan kärsineitä :)
Penkkien päälle taivutettiin sähköputkista kaaret, joiden päälle viritettiin harso. Vesi joudutaan vielä kantamaan ämpäreillä ja kastelukannuilla pelloille, mutta viikonloppuna pitäisi kastelujärjestelmänkin olla paikallaan. 
Ja tästä eteenpäin me vaan jännitetään miten kaalien kanssa käy!

Savusaunasta kesäsauna osa 1.

$
0
0

Kivelässä tarvitaan sauna

Kivelän tilalla on pieni, huonokuntoinen savusauna. Tarina kertoo, että siellä saunomisen lisäksi on savustettu joulun aikaan kinkkuja.
saunan remppa ulkoapäin.

Säilyttämiseen johtaneet syyt

Päärakennuksessa oleva sähkösauna purettiin pois ja tilalle valmistuu isompi suihkutila sekä "pyykkitupa+varasto. Totuuden nimissä oleminen ja eläminen Kivelässä vaatii sekä kunnon pesutiloja että säilytystiloja. Mutta sähkösauna ole mikään must-juttu meille, ainakaan silloin kun ollaan maalla.
Navettarakennuksessa on/oli myös sauna, joka alun alkaen piti laittaa kuntoon jo tänä kesänä. Lähempi tarkastelu osoitti, että siitä tulee niin mittava projekti, että siirsimme kunnostuksen suosiolla ainakin vuodella eteenpäin.
Vanhaa, kaunista harmaata pintaa
Näkymä saunakammarin ikkunasta pihaan
Kolmantena vaihtoehtona oli aitan takana ja puiden siimeksessä, piilossa oleva vanha savusauna. Ensisilmäyksellä se näytti siltä, että tilataan kauhakuormaaja paikalle ja hökkeli pistetään nurin. Onneksi emme olleet hätäisiä tässä asiassa! Itse löylyhuone on nimittäin hirsirakenteinen, ja sitä on myöhemmin laajennettu lautarakenteisella saunakammarilla. Neliöitä löylyhuoneessa on reilut 10, ja saunakammarissa suurin piirtein toinen mokoma. Hirsikehikko oli jonkin verran painunut ja osiltaan myös lahonnut. Muutamat hirret oli suorastaan säälittävässä kunnossa, mutta suurin osa oli ehjiä.

Remontin ensivaiheet - purkaminen

Sisukset purettiin kokonaan. Lauteet, vanhat penkit, hyllyt ja muu irtoroju vietiin pois. Samoin hajonnut kiuas ja siinä ollet kivet nostettiin ulos. Osa kivistä käytetään uudelleen terassin teossa, ja osa menee maantäytteeksi.
Kiuas palasina saunan edessä
Tässä on lattialankut poistettu ja maapohjaan puhdistus meneillään.
Saunakammarin lattia purettiin. Lankut oli niin hyvässä kunnossa, että ne päätettiin säilyttää. Ensin ne kuitenkin numeroitiin, jonka jälkeen ne puhdistettiin, hiottiin ja öljyttiin. Lattian alla oleva maapohja tyhjennettiin kaikesta rojusta (peltiä, vanhoja pulloja, valurautaisia työkalujen osia, roskia, vanhoja  rikkinäisiä muoviastioita) - huh...
Kuva on löylyhuoneesta pukuhuoneeseen päin
Saunan katto on purettu ja huonokuntoinen hirsi on näkyvissä
Myös katto piti pudottaa alas. Laudoitus oli todella huonossa kunnossa, ihan haperoa. Lisäksi eristeenä oli käytetty turvetta, paperia ja hiekkaa. Siinä vesi oli vuosien saatossa muhittanut ja lahottanut ylimpiä seinähirsiä. Vaurioita oli kahdessa ylimmässä hirsikierroksessa. Osa hirsistä vaihdettiin kokonaan, ja osaan tehtiin pintapaikkaus. Samoja kunnostuksia jouduttiin tekemään pariin muuhunkin kohtaan seinissä.
Pullistuneen seinän ulko- ja sisäpuolelle asennettiin parrut, joiden avulla seinää kiristettiin suoremmaksi.
Seinää jouduttiin oikomaan pikkasen, se kun oli jonkin verran pullistunut. Mutta muutoin raamit saunan tekoon alkaa olla kunnossa. Ja homma jatkuu...

Lomalla viimeinkin...

$
0
0
Eilisen päivän lauleskelin Vesalan "älä droppaa mun tunnelmaa", ja tanssahtelin (?) ärsyttävästi töissä käytävillä. Juu, pikkasen tyhmää käytöstä - myönnän. Mutta minkäs sitä pieni ihminen ilolleen mahtaa? Kesäloma kun alkaa, niin väkisinhän siinä kääntyy suupielet ylöspäin!
Kivelän pihaa ja riihi, jonne ollaan välivarastoitu kaikki rautaromu poisvietäväksi

Mitä lomalla meinasin tehdä?

Kuten moni arvaa, aikaa vietetään eniten Kivelässä. Laajennetaan "viljelyksiä" ja remontoidaan saunaa ja taloa. Ja jos ei mitään muuta keksitä, niin voidaan vaikka istua ja katsoa miten porkkanat kasvaa... Tai katsella pilviä ja arvuutella miltä ne näyttää.
lehtikaali kasvaa hyvin...
...ja kaalikoit on riesana

No entäpä matkustus?

Viime viikonloppuna käytiin pikavisiitilla Pohjois-Karjalassa. Se oli sellainen perinteinen synttärivisiitti, joka kesti muutaman tunnin.  Saatiin sitten idea, että voitaisiinhan me kesälomalla tehdä Pohjois-Karjalarundi; kiertää Pielinen, ja yöpyä vaikka Kolilla. Syötäisi mansikoita ja karjalanpiirakoita ja ihmeteltäisi vaaramaisemia.
tie 506

Mitäpä muuta?

Ainakin ajattelin nukkua päikkäreitä kun siltä tuntuu, olla tosi paljon ulkona, syödä hyvin ja laittaa kivoja ruokia. Kuunnella lintujen laulua, kerätä marjoja ja sieniä ja olla möllöttä. Luen kirjoja kun huvittaa ja leivon jos ja kun sellainen fiilis on. Pääasiassa teen kaikkia kivoja juttuja silloin kun siltä tuntuu.

Mitä en tee?

En stressaa, enkä aikatauluta. En laita herätyskelloa soimaan. En siivoa vaatekaappeja, enkä astiakaappeja...ellei iske hirmuinen inspis (not!) Enkä ajatellut suorittaa yhtään mitään.
Loma on lomaa ja kesä on kaunis ja vihreä. Nautitaan siitä!

Savusaunasta kesäsauna osa 2.

$
0
0
Kesäsaunan remppa jatkuu hitaasti mutta varmasti. Rempan eka osa löytyy täältä. 
Tähän kosteikkoon on tehtävä jonkinmoinen salaojitus
Löylyhuoneessa on iso ikkuna, jonka kautta tulee mukavasti valoa. Ulos sen eteen rakennetaan pieni vilvoittelualue.  Sauna on pikkasen notkelmassa ja ainakin keväällä (ja sateella) ympäristö on aika kosteaa, tai oikeastaan märkääkin. Niinpä saunan ympäriltä on kaivettu jonkin verran mutaa ja muuta orgaanista ainetta pois, ja se on korvatu karkealla soralla.
Keskeltä remppaa....lattialankut näkyy jotenkuten tässä kuvassa.
Saunakamarin lattialankut saivat uuden elämän puhdisettuna ja öljyttynä. Mitäpä sitä hyvää tavaraa turhaan hävittämään? Pukuhuoneen seinä on paikoin harva...päivänvalo paistaa rakosista reippaasti. Tilaa ei eristetä,  mutta fiksataan paneloimalla.
Saunakammarin uutta seinää - ikkuna-aukon alapuolella näkyy ulkoseinä :)
Materiaalina käytettiin mm. tuvan katosta purettuja lautoja. Osaan käytetään uutta lautaa, joka kylläkin käsitellään jossakin välissä. Saunakammarissa oli jo alunperin yksi ikkuna, mutta me päätettiin puhkaista takaseinään vielä toinen.
Löylyhuonetta vasten oleva seinä jätetään tummaksi muistuttamaan alkuperäisestä savusaunasta. Samanlaiseksi, kun se jätetään toiseltakin puolelta.
Uusi ovi tuloillaan
Meillä oli tavoitteena säilyttää vanha väliovi, mutta se oli niin pahasti vaurioitunut, että se piti uusimaan. Onneksi kaikki ehjä puutavara on säästetty remontin alta. Vanhat tuvan kattolaudat päätyi jykeväksi välioveksi!  Yritettiin ottaa vanhasta saunan ovesta käsintaotut saranat talteen, mutta ne oli niin väljät, ettei niitä voinut käyttää ainakaan tähän.
Saunan sisäkatto on rakenteilla. Se tehdään uudesta panelista. Kuten kuvasta näkyy ulkokatto on ruosteessa sisäpuolelta, mutta se saa toistaiseksi olla sellaisenaan sillä se on ehjä. Vaihtoa on ajankohtainen sitten, kun kun punaisen tuvan katto rempataan joskus tulevaisuudessa.

Löylyhuoneeseen valettiin uusi paikka kiukaalle. Välillä mietittiin, josko voitaisi kierrättää navetan saunasta kiuas ja vesipata tänne kesäsaunaan, mutta  tarkemmin ajateltuna ne olisi vieneet turhan paljon tilaa. Niinpä uuden kiukaan hankinta on edessä.
Iso yksinkertainen ikkuna korvattiin vanhoilla tuplaruutuikkunoilla - ne löytyi muistaakseni toisesta ladosta.
Lattian betonilaatta oli jokseenkin mielenkiintoisella tavalla valettu... kallistuskulmaa kyllä oli aika reippastikin, mutta pikkasen väärään suuntaan...eeh. Etuseinässä "viemärin" virkaa toimitti hirteen tehty aukko, jonka ympärillä oli vahankankaasta (!) tehty ohjaus. No senhän tietää miltä hirsi siellä takana näytti... lattian valua oikaistiin ja siihen asennettiin lattiakaivo ja putkistot, josta on ohjaus ulos suodattimeen.
Vielä taitaa tulla 1 saunapostaus...sellainen, jossa kaikki alkaa näyttää jo valmiilta.  Mukavaa heinäkuista viikon alkua!
*pahoittelen kuvien laatua - kännykkäkuvat hämärässä ei oikein onnistu*

Mitä kasvutunneleihin kuuluu?

$
0
0
Kivelän etupihaa - ja mun "testialue" :)

En ole viherpeukalo

Olen saanut pidettyä 2 oliivipuuta hengissä neljä vuotta. Kesällä 2015 kasvatin ensimmäistä kertaa elämässä tomaatteja, olikohan niitä 4 taimea terassilla ruukussa. Ja laitoin muutaman lehtikaalinkin, ja oli pikkasen rucolaa. Muutoin olen kasvien massamurhaaja - oikeasti. Ja nyt minulla on pari kasvutunnelia ja aika paljon taimia ihan taivasallakin.
Kuva viime kesältä. Tomaatteja tuli muutama kymmenen, suurin osa raakoja. Kesäkurpitsoja ei tullut yhtäkään, lehtikaalia riitti vielä marraskuussakin - mutta viime vuonna ei ollutkaan kaalikoita!
Herrat (sankarit!) Jean Martin Fortier ja Curtis Stone  saivat kuitenkin minut vakuutettua siitä, että tavistumpelokin voi onnistua kasvattamisessa! Talven, kevään ja kesän aikana olen lukenut satoja tunteja kirjoja, artikkeleita ja blogeja pientilatuotannosta. Olen katsonut hurjat määrät eri kasvattajien vlogeja aiheesta. Ja oppinut hurjasti!(mitään muuta en sitten olekaan lukenut tai katsonut - siinä mun vapaa-aika! heh!) 

Pikapäivitys kasvutunneleiden tilanteesta

Tässä kuvassa ensimmäistä rakennetaan 13.5.2016. Taidettiin kiinnittää muovia.
Kasvihuoneet, tai oikeastaan tunnelit rakennettiin toukokuussa. Rakentamisesta kerrotaan täällä ja täällä. Ensimmäinen saatiin pystyyn toukokuun puolessa välissä ja toinen touko-kesäkuun vaihteessa.  Taimet oli kuitenkin laitettu kasvamaan niin, että ne olisi pitänyt saada jo toukokuun alkupuolella vietyä tunneleihin.
Tältä näytti ykkösessä, kun sovittelin tomaatteja penkkeihin. Kuvittelin ihan tosissani että taimet on väljästi ja että ne mahtuvat.
Tässä seison samassa kohdassa kun mistä alla oleva kuva on otettu
En noudattanut etäisyysohjeita, koska a) en uskonut niitä ja b) minulla ei ollut kokemusta. (ja ne taimet oli niin pieniä!)
Nooh, tältä näyttää nyt!  Jeps, tiedän. Olisi pitänyt uskoa! Käytävistä tuli mahdottomia viidakoita liikkua.

No entäpä kakkonen?
Se valmistui tosiaan 3 viikkoa myöhemmin, ja siiä on huomattavasti matalammat penkit. Sinne olin suunnitellut laittavani vain paprikat, munakoisot ja kurkut. Toisin kävi. Tomaatin taimia tuli niin paljon, että jouduin laittamaan niitäkin kakkoseen. (En voinut tuhota niitä - se olisi tuntunut öööö-murhalta!?!?) Lisäksi kesäkurpitsan taimiakin piti laittaa kasvihuoneeseen. Sitten sinne tuli vielä papuja, salaattia, porkkanoita, punajuuria, yrttejä...
Ja nyt siellä näyttää tältä! Homma aika hyvin hallussa. Tilanne on parempi kuin ykköstunnelissa, vaikkakin tomaatit on vallanneet neljäsosan tämänkin alasta.

Mitä on tehtävissä?

Kovaa riipimistä ainakin. Tomaattien alimmat lehdet on karsittu pois. Sitä tein pikkuhiljaa alkukesästä, ja ainakin viikoittain tarkastan, ettei sieltä uutta pukkaa. Pyrin siihen, että runko on "puhdas" alimpaan tomaattiterttuun saakka.
Varkaita, tai niinkuin itse sanon "kainaloisia" poistan muutaman kerran viikossa. Kun taimet oli pieniä en millään "raaskinut" ottaa niitä...ajattelin (ohjeista huolimatta) että ne saa jäädä....kuka nyt nättiä vihreää kasvia haluaa nipistellä? Joo ei. Ne pitää poistaa. Heti.  Ylimääräiset varret imevät ihan turhaan energiaa päätaimen tomaattien kasvulta.
Kaikki taimet on latvottu, eli niiden latva on katkaistu. Tämänkin tein kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla otin niin ylhäältä kuin pystyin, kun ajattelin että "säästän" taimea. Höpönlöpö, ei se niin toimi. Nyt taimet on katkaistu sellaiselta korkeudelta, että kuhunkin taimeen jäi 4-6 tomaattiterttua / kukintoa tuottamaan satoa. Olen lukenut, että jos niitä jättää liikaa, niin taimelta ei liikene riittävästä voimaa tehdä hedelmää valmiiksi ja kypsyttää satoa.
Huomiona vielä, että meidän kasvihuoneet on lämmittämättömiä, joten lämpötila- (ja kosteus) vaihtelut on suuria. Päivä ei enää pitene, ja illat ja yöt viilenee syksyä kohti. Latvomisen tein sillä ajatuksella, että mieluummin otan vähemmän kypsiä tomaatteja talteen, kuin järkyttävän määrän raakileita ja nuupahtaneita tomaatin kukkia, joilla ei sitten tee mitään.
Onneksi on kasvutunnelit... Sää on ollut välillä aika hurja. Kate suojaa kovalta sateelta ja pikkasen kylmältäkin :)
Mitä luultavimmin riivin rungoista vielä tänään 1/3 lehdistä pois. Haluan, että ilmavirta ja valo pääsee paremmin tomaateille. (Lisäksi ylimääräinen kosteus pitäisi saada pois) Ja nyt sitten pidetään vaan peukkuja että sato alkaa kypsyä...

Tähän mennessä opittua:

  • Suunnittele, aikatauluta ja tee itsellesi kunnon työohjeet. Ja sitten kerrot arvioimasi /suunnittelemasi työajan kahdella JA pudotat puolet suunnitelluista töistä pois. 
    • ihmisillä on aina taipumus yliarvioida omat kyvyt ja aliarvioda töihin menevä aika. 
  • Ainakin ensikertalaisena kannattaa noudatta ohjeita. Ei niitä ole turhaan tehty. "Joku" on jo kokeillut, ja syystä tai toisesta päätynyt ohjeistukseen. (mm. siemenpussien ohjeet, hyötykasviyhdistys, puutarhablogit jne)
    • olisi muuten kiva kun kerrottaisi MIKSI joku asia pitää tehdä tietyllä tavalla. Olen siinä mielessä itsepäinen, että jos en saa kunnollsta syytä tietylle tekemiselle, niin kyseenalaistan, ja teen niin kuin haluan... 
    • No älä kuitenkaan ihan kaikkia ohjeita usko....
  • Älä ahnehdi taimimäärän kanssa - joudut pulaan. Onhan ne pieniä siemeninä ja sirkkataimina, mutta niistä voi kasvaa pari-kolme metriä korkeita "monstereita", jotka leviää ja roikkuu joka suuntaan. 
    • Joudut hävittämään kasveja. Älä tee turhaa työtä. Älä laita niitä edes siemenestä kasvamaan!
  • Tyhjässä kasvihuoneessa käytävä näyttää huomattavasti leveämmältä kuin täydessä. 40-50cm leveä käytävä ei riitä jos kasvit on leveitä ja korkeita.
  • Tämä on kivointa mitä tiedän!
    • Jos haluat olla päivän onnellinen, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla vuoden onnellinen, mene naimisiin. Jos haluat olla koko elämän onnellinen, aloita puutarhanhoito. *kiinalainen sananlasku*

Trial-Error

Sellaista tämä mun kasvien kasvattaminen on. Kokeilen ja opin. Ensi vuonna osaan jo tuhat kertaa paremmin tämän tomaattiasian. Ja ihan varmasti opin ensi kesänä tuhat uutta juttua :)
kaalikoi - vihollinen #1! Se roikale ansaitsee oman postauksensa...
Mä lähden kiskomaan ylös viimeisiä kaalikoin syömiä lehtikaaleja. Iso käsi muuten kaikille luonnonmukaisesti ruokaa kasvattaville - hitsi teette tärkeää ja hienoa työtä! Ihan varmasti Suomen kovimpia tyyppejä! 
Tässä on Elli-tätiltä peritty perunalajike. Sellainen vanha perunamaatiainen 40-luvulta, sinivioletti tai musta väriltään. <3  
Ihanaa heinäkuun jatkoa kaikille! 

Raulimyrskyn tuhot

$
0
0
Voihan Rauli minkä teit!

Olihan se tuuli kyllä eilen aika kova. Niin kova, että pelotti välillä kasvihuoneidenkin takia. Niillä ei ollut kyllä mitään hätää vaan ne pysyivät paikallaan.

Mutta vanha kuusi otti ja mäjähti alas. Ihan alhaalta, juuresta. Ei kestänyt enää tuulen luomaa painetta, vaan kaatui... pitkittäin meidän aitan päälle!
Aitan sisältä kuvattua

Aika kova rojahdus kuului kun peltikatto meni sisään ja kurkihirsi napsahti poikki! Päädyn lautaseinä hajosi, mutta hirsiseinä ja siinä oleva ikkuna säilyivät kumma kyllä ehjänä.

Tuli sitten odottamaton projekti ensi viikonlopuksi. Kuusi pitää pätkiä ja halkoa polttopuuksi.

Pari kuusipuuta on vielä pystyssä kaatuneen vieressä. Ne taitavat olla samasta juurakosta - kavereina kasvaneita. Taitaa olla paras kaataa ne(kin) pois lähiaikoina. Ettei enempää harmia sattuisi!

Nooh, jokatapauksessa tänään oli oikein nätti päivä. (Miten se joku laulu menikään? "Myrskyn jälkeen on pouta sää...")  Hommat kuitenkin jatkuvat, mutkia tulee matkaan, mutta eikös se kuulukin elämään. Eihän näille mitään mahda.

Mukavaa viikkoa kaikille! Toivotaan vähemmän tuulia ja enemmän aurinkoa :)
Viewing all 332 articles
Browse latest View live